Go Map نقشه
در یك شركت دانش بنیان؛

پروتئین قارچی به صورت پودری و خمیری تولید شد

پروتئین قارچی به صورت پودری و خمیری تولید شد

محققان در یک شرکت دانش بنیان موفق به تولید پروتئین پودری و خمیری کاربردی در صنعت غذا و دارو شدند.



دکتر فتانه هاشم پور، فارغ التحصیل دکترای بهداشت و ایمنی مواد غذایی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: پروتئین قارچی نوعی پروتئین تک یاخته است که بعنوان جایگزین پروتئین در مکمل های ورزشی، مکمل خردسالان و سالمندان در صنعت دارو و بعنوان غنی کننده محصولات لبنی، غله ای و غذای آماده مصرف، قابل استفاده می باشد.
وی با اشاره به اینکه نوع خمیری این پروتئین بعنوان جایگزین گوشت در فرآورده های گوشتی استفاده می شود، اظهار داشت: این پروتئین در مقایسه با پروتئین حیوانی یا گیاهی، با سرعت بیشتر و غیر وابسته به فصل و اقلیم قابل تولید است. افزایش جمعیت جامعه بشری و فقر پروتئینی از یکسو و محدود بودن ظرفیت کره زمین برای تولید پروتئین حیوانی و گیاهی از طرفی بزودی بشر را مجبور به پیدا کردن منابع پروتئینی جایگزین خواهد نمود.
فارغ التحصیل دکترای بهداشت و ایمنی مواد غذایی افزود: به این منظور قارچ مولد که مورد تأیید فهرست اداره کل غذا و داروی آمریکا قرار گرفته را توانستیم در این شرکت تولید نماییم.
وی تصریح کرد: امکان استفاده از سوبستراهای بومی ایران مانند ملاس نیشکر و شیره خرما بررسی شده و شرایط کشت بهینه شده است؛ ازاین رو در صدد آمدیم تا پروتئین قارچی را به دو صورت پودر و خمیری تولید و بعنوان جایگزین پروتئین در خیلی از فرآورده های دارویی (مکملها) و غذایی (فراورده های گوشتی و لبنی) به تولید برسانیم.
وی در مورد خصوصیت ها اظهار داشت: پروتئین تک یاخته مزایای ویژه ای در مقایسه با پروتئین حیوانی یا گیاهی دارد، من جمله این که برای رشد به فصل یا آب و هوای خاصی وابسته نیستند (مستقل از مکان و آب و هوا قابل تولیدند) و در تمام طول سال می توانند تولید شوند.
وی با اشاره به اینکه پروتئین های قارچی خوراکی به زمین زیادی نیاز ندارند و محتوای پروتئین بالا با طیف گسترده ای از اسیدهای آمینه ضروری دارند، اظهار داشت: محتوای چربی کم و نسبت به پروتئین-کربوهیدرات بالایی دارند.
وی با اشاره به اینکه آنالیز شیمیایی پروتئین های قارچی ساخته شده تیم ما نشان داده است که ۱۰۰ گرم ماده خشک پروتئین قارچی حاوی ۶۰ گرم پروتئین، ۱۶ گرم فیبر، ۱۳ گرم چربی، ۱۰ گرم کربوهیدرات و مقادیری از ویتامین ها و مواد معدنی است، اظهار داشت: مطالعات سم شناسی نشان داده است که هیچ نگرانی برای سلامتی در اثر مواجهه حاد و مزمن پروتئین قارچی مشاهده نشده است و بعلاوه سبب حفظ رشد طبیعی در انسان و حیوان می گردد.
وی افزود: پروتئین قارچی غنی از اسیدهای چرب ضروری و فیبر بوده و میزان کربوهیدرات و چربی آن ناچیز است. همینطور عمده چربی آن از نوع غیر اشباع است.
وی افزود: تمامی آزمون های تغذیه ای و ایمنی محصول انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه کمبود پروتئین سبب ضعف سیستم ایمنی و کاهش عضلات خیلی از بیماری های مرتبط می شود، اظهار داشت: نوع خمیری این محصول شباهت زیادی به بافت گوشت دارد، بدون طعم و بو است و به همین خاطر به سادگی قابلیت جایگزین شدن با گوشت در محصولات غذایی را دارد.
هاشم پور با اشاره به اینکه خوشبختانه صنایع زیادی طالب این محصول هستند، اظهار داشت: بحران های اقتصادی اخیر ناشی از ویروس کرونا و تحریم های ظالمانه، سبب کوچک شدن سهم پروتئین در سبد غذایی مردم شده؛ همین مبحث سبب شده دولت و صنایع به فکر چاره ای برای غنی سازی محصولات مختلف باشند.
به گفته وی، صنایع غذایی مختلف مانند صنایع لبنی (شیر، ماست، پنیر، بستنی) و غله ای و قنادی (نان، کیک، بیسکویت، شکلات) به سادگی می توانند پودر پروتئین تک یاخته را در محصولاتشان بدون اثر منفی در بافت و طعم آنها استفاده کنند. با عنایت به مذاکرات انجام شده با کارخانه های گوشتی، لبنی، نوشیدنی ها و تولیدکنندگان مکمل ها، هر دو شکل پودری و خمیری این محصول مشتریان بالقوه زیادی دارد که امید است با راه افتادن خط تولید آن، بالفعل تبدیل شوند.
هاشم پور تصریح کرد: نمونه داخلی و منطقه ای برای این محصول وجود ندارد. اما یک کشور انگلستانی به نام کورن (quorn)، سال هاست که به تولید سوسیس، ناگت و محصولات غذایی بدون گوشت می پردازد و هر ساله به تعداد مصرف کنندگان شأن افزوده می شود. از مزایای شرکت ما استفاده از سوبسترای بومی ایران مانند ملاس که هم دارای ارزش تغذیه ای بوده و هم ارزانقیمت است، می باشد.
مدیرعامل شرکت افزود: هم اکنون بیشتر از ۹۰ درصد پودرهای پروتئین همچون پودر پروتئین آب پنیر و ایزوله سویا به کشور وارد می شود. در صورت تولید انبوه و صنعتی این محصول در تناژ بالا تا حد زیادی به کاهش ارزبری کمک خواهد نمود.
وی با تکیه بر این که درحال جذب سرمایه جهت تولید انبوه هستیم، افزود: همانطور که گفته شد تولید در مرحله نیمه صنعتی با مقیاس ۷۵۰ لیتر صورت گرفته است. طرح اولیه صنعتی با عنایت به تولید با فرمنتور ۴۰ تن است.
هاشمی با تکیه بر این که با عنایت به این که این محصول برای نخستین بار در ایران به تولید به صرفه و اقتصادی رسیده است و چون در منطقه مشابه ندارد، امکان صادرات به کشور همسایه و همینطور هند وجود دارد، اظهار داشت: هند دارای جمعیت بالایی بوده و به دلیل مسائل مذهبی و اخلاقی، به طور عمده گیاه خوار هستند، در نتیجه صادرات این محصول خدمت بزرگ به مردم هند و فرصت مناسب برای ارزآوری کشور خواهد بود.
وی افزود: با عنایت به ارزش و اهمیت این محصول برای سلامتی افراد جامعه و سودآوری برای کشور بهتر است که دولت با سازوکار خاص خود مبادرت به دولتی کردن طرح کند.
هاشم پور تصریح کرد: این شرکت در مرکز رشد انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور مستقر بوده و مورد تأیید صندوق پشتیبانی از زیست فناوری ریاست جمهوری است. محققان این پروژه هم اکنون جلساتی جهت انعقاد قرارداد با شرکتهای مستقر در پارک تشکیل داده اند.


منبع:

1400/11/21
23:09:10
5.0 / 5
254
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
GoMap گو کپ