محسنیان راد:
هوش مصنوعی افق جدیدی در بازخوانی مدرنیته و تجربه های ارتباطی ایران می گشاید
به گزارش نقشه، استاد پیشکسوت ارتباطات با بیان سه تجربه عینی و پژوهشی از تعامل با هوش مصنوعی در سال گذشته، بر نقش این فناوری در تعریف مجدد تاریخی جریان مدرنیته، نحوه یادگیری دانایی و شکل دادن به ساختارهای اجتماعی ایران تأکید نمود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، سید مهدی محسنیان راد روز شنبه در همایش ملی هوش مصنوعی، انسان- ماشین و آینده آن که به همت انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، به شکل ویدئوکنفرانس به بیان دیدگاههای خود در این حوزه پرداخت و عنوان کرد: تجربیات شخصی ام در سال گذشته با هوش مصنوعی، نشان داده است که این فناوری نه تنها ابزار حل مسئله در جامعه امروز است، بلکه دریچه ای برای فهم بهتر گذشته و شناخت ساختارهای اجتماعی و فرهنگی ایران می گشاید.
وی اولین تجربه خویش را بازآفرینی و تحلیل تاریخی صنعت چاپ سنگی ایران دانست و یادآورشد: در جلد دوم کتابم «ایران در چهار کهکشان ارتباطی» مستندی عرضه کردم در رابطه با دستگاه چاپ سنگی ای که به ابتکار یک مخترع ایرانی ساخته شد و هرچند اسناد ناقص و پراکنده اند، اما بررسی هایم با الهام از شواهد و کمک هوش مصنوعی، به تجسم روند ساخت و کارکرد این دستگاه منجر شد؛ حتی جدول ظرفیت چاپ بر مبنای داده های تاریخی و محاسبه هوش مصنوعی بدست آمد. این نشان داد که چگونه فناوری هوش مصنوعی می تواند به پرسش های باز تاریخ معاصر ما پاسخی تازه بدهد و تصویری واضح تر از مسیر مدرن شدن ایران، مستقل از منشأ قدرت، عرضه کند.
محسیان راد در رابطه با تجربه دوم، به کمک هوش مصنوعی در تصویرسازی متون کهن فارسی اشاره و اظهار نمود: همکاری با دستیارانم و بهره برداری از قابلیت های هوش مصنوعی، برای اولین بار آرزوی چندین ساله تجسم تصویری یک متن نادر هنری از مجله ای قدیمی را ممکن ساخت؛ بگونه ای که حتی امکان انیمیشن سازی یک رخداد تاریخی ادبی با روایت ۶۵ سال پیش فراهم گردید. این امر، مفهوم واقعی افزایش قدرت فهم میراث فرهنگی توسط هوش مصنوعی را نشان داده است.
استاد ارتباطات در سومین تجربه، به تمرکز بر اهمیت «کانتکس» و زمینه در ارتباطات پرداخت و اظهار داشت: مطالعه جامعه ایرانی، از روستاهای دهه ۴۰ تا شهر های امروز، نشان داده است که جامعه ما تلفیقی از سنت و مدرنیته است؛ موضوعی که حتی با مفاهیم جامعه شناسی رایج نمی توان آنرا تبیین کرد. سال ها تدریس و پژوهش بر تفاوت جامعه مدرن و غیرمدرن و کمک گرفتن از هوش مصنوعی در فهم ساختارهای دوگانه ای مانند هویت فرهنگی متزلزل، شبکه های روابط غیررسمی و پیوندهای سنتی و مدرن، برایم روشن ساخت که امروز دانایی در ایران از طریق تقلید گزینشی از ظاهر دانایی به دست می آید و نه اصالت خرد و تجربه.
محسنیان راد افزود: هم افزایی دانش فردی با هوش مصنوعی دریچه ای جدید به روی فهم تفاوت های بنیادین میان جوامع مدرن و نیمه مدرن باز می کند و حتی به ترسیم مدلهای پیچیده اجتماعی منجر می شود؛ مدلی که در آن تصمیم گیری نه فقط بر مبنای علم و خرد بلکه گاهی با تردید و دوگانگی ساختاری پیش می رود.
وی افزود: حل مسایل جامعه مدرن، برخلاف جوامع سنتی که مبتنی بر سنت نیاکان است، نیازمند بهره برداری از علم، تجربه و توان ابزارهای جدید نظیر هوش مصنوعی است.
این استاد پیشکسوت ارتباطات با ذکر خاطراتی از تدریس، پژوهش و حتی رویدادهایی در کنفرانس های بین المللی، از ضرورت آموختن و تجربه اندوزی میان نسلی برای ورود جامعه ایران به دنیای مدرنیته سخن گفت و اضافه کرد: دستاوردهای نوین تنها متعلق به جوانان نیست و ما متخصصان ارتباطات باید تلاش نماییم جامعه علمی و سیاسی کشور، ماهیت بازاندیشانه و مسئله محور هوش مصنوعی را درک کند.
محسنیان راد ضمن اشاره به اهمیت مدیریت جامعه ایرانی با تاکید بر خرد، تجربه و هوش مصنوعی، اعلام نمود: گرچه امکان دارد دستگاه ها، ساختارها و نظام تصمیم گیری در ظاهر مدرن باشند، اما تحقق مدرنیته نیازمند پیوند عمیق تر سنت، تجربه و فناوری های نوظهور است؛ هوش مصنوعی در این راه می تواند نقش کاتالیزور تحول را بازی کند.
منبع: gomap.ir
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب