Go Map نقشه

كسب سطح فناوری 9 برای حوزه فضایی از طرف ایران

كسب سطح فناوری 9 برای حوزه فضایی از طرف ایران

به گزارش نقشه مدیر كل سیستم پروژه ماهواره پیام دانشگاه صنعتی امیركبیر با تاكید بر لزوم بلوغ فناوری فضایی در كشور، اظهار داشت: با دستیابی به چرخه فضایی، سطح فناوری های حوزه فضایی به عدد 9 رسیده است كه این نشان از بلوغ این حوزه دارد.


به گزارش نقشه به نقل از ایسنا، وفا صدقی در وبینار "بررسی فناوری در حوزه ماهواره ها" با اشاره به اینکه طراحی و ساخت ماهواره پیام دانشگاه امیرکبیر از سال ۱۳۸۶ آغاز شد، اظهار نمود: در برنامه ریزی های اولیه قرار بود این ماهواره با پرتابگر خارجی در مدار قرار گیرد که به علت مشکلات به وجود آمده این طرح در یک اکو سیستم کاملا بومی ادامه یافت.
وی هدف اصلی ماهواره پیام را تصویربرداری از سطح زمین و مدار آنرا در ۵۰۰ کیلومتری ذکر کرد و افزود: علاوه بر آن این ماهواره ماموریت سنجش تشعشعات فضایی را نیز پیگیری می کرد.
صدقی با انتقاد از اینکه در اجرای این پروژه امکان مشارکت با سایر پژوهشگران نبود، تصریح کرد: در خیلی از کشورها نخستین تجربه ساخت ماهواره، اشتراکی است ولی به علت شرایط خاص کشور مجبور شدیم که از ابتدا در همه حوزه وارد شویم.
مدیر کل سیستم پروژه ماهواره پیام با اشاره به اینکه برای ساخت این ماهواره از استانداردهای جهانی بهره بردیم، تصریح کرد: این استانداردها به ما کمک کرد تا مسیر اجرای این پروژه را هموارتر نماییم.
وی رونمایی از نمونه مدل مهندسی "پیام" را در سال ۸۹ دانست و افزود: در این فاز علاوه بر ساخت مدل هایی از این ماهواره برای اطمینان از عملکرد آن، مدل سازه ای- حرارتی را برای انجام تست های حرارتی عرضه کردیم. پس از مراحل مدل مهندسی و مدل سازه ای-حرارتی مدل کیفی این ماهواره ساخته و تست های صلاحیت پروازی آن نیز اجرایی شد.
صدقی فاز دیگر این طرح را مدل پروازی عنوان نمود و تصریح کرد: در این بخش تصور بر این بود که خیلی از قطعات و بخش ها را باید وارد نماییم ولی این قطعات بومی سازی شد که از آن جمله می توانیم به سولار سل ها اشاره نماییم که سل های ساخته شده در پنل های چهارگانه "پیام" نصب گردید.
این دانش آموخته دانشگاه امیرکبیر تولید و توسعه نرم افزارها در کنار سخت افزارهای ماهواره پیام را از دیگر بخش های این طرح نام برد و اظهار نمود: به اعتقاد من نرم افزار زمینه ای است که ایران می توان به خودکفایی برسد.
صدقی با اشاره به اینکه این ماهواره در ساعت ۴ و ۲۱ دقیقه بامدادان روز ۲۵ دی ماه سال قبل پرتاب شد، تصریح کرد: مسیر پروازی این ماهواره ۱۰ دقیقه بود و در این مدت توانست داده های دریافتی را ذخیره و دریافت و در مدت ۶ دقیقه داده های تله متری را به ایستگاه زمینی ارسال نماید.
مدیر کل سیستم پروژه ماهواره پیام دانشگاه صنعتی امیرکبیر دلیل سقوط این ماهواره را نرسیدن به سرعت لازم برای قرار گرفتن در مدار دانست و اظهار داشت: سرعت لازم برای قرار گیری ماهواره ۷.۳ کیلومتر بر ثانیه است که سرعت پیام تا ۵.۶ کیلومتر بر ثانیه رسید.
وی دستیابی به توانمندی ساخت زیر سیستم های ماهواره، تست زمین و فضایی قطعات را از دستاوردهای این پروژه دانست و افزود: برای رسیدن به اهداف فضایی لازم است تا فناوری های فضایی به بلوغ برسند و برای رسیدن به این بلوغ نیاز است تا همه زیر ساخت ها بطور همزمان تکامل یابند.
بگفته وی ایران در زمینه رسیدن به بلوغ فناوری دارای TRL ۹ است.
صدقی با تاکید بر اینکه برای آینده نیازمند فناوری هایی چون "تثبیت فناوری پیشرانش"، "تثبیت فناوری مخابرات پرسرعت"، "تثبیت فناوری تعیین و کنترل وضعیت" هستیم، تصریح کرد: یکی از چالش های کنونی ما فاصله زمانی پرتاب ها است. هرچند که ماهواره بر سیمرغ برای انتقال ماهواره در مدار ۵۰۰ کیلومتری وجود دارد و بتازگی نیز ماهواره بر قاصد به این مجموعه اضافه شده است. علاوه بر آن پرتابگرهای بومی آمادگی لازم برای پرتاب همزمان چند ماهواره را ندارند.
وی با پیشنهاد اینکه برای انجام تحقیقات فضایی لازم است در کشور آزمایشگاه جامعی برای پژوهشگران این حوزه ایجاد شود، اظهار داشت: بهتر است در این حوزه تجهیزات و زیر ساخت های مراکزی چون صا ایران، پژوهشگاه فضایی ایران، شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها شبکه ای شود.




منبع:

1399/03/09
09:55:14
5.0 از 5
2656
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
GoMap گو کپ