Go Map نقشه
جهاددانشگاهی زیست بوم نوآوریِ نخبگان ایران-۲۲،

اورتی هرب، داروی گیاهی دیابت از عصاره برگ گیاه گزنه

اورتی هرب، داروی گیاهی دیابت از عصاره برگ گیاه گزنه

به گزارش نقشه عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی ضمن اشاره به دستاوردهای این پژوهشکده، درباره اثرات آن بر جامعه اظهار داشت: تأثیر مستقیم فعالیتهای جهادگرانه بر زندگی مردم در حوزه طرح های پژوهشی پژوهشکده گیاهان دارویی به خوبی قابل مشاهده می باشد. نمونه آن همین کپسول عصاره گزنه است که برای بیماران دیابتی ساخته شده است که سبب می شود یکی از اشکالات جدی آنها تا حدی برطرف شود.



در آستانه چهل و دومین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی، دکتر سعید کیانبخت، عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی در گفتگو با ایسنا به بیان توضیحاتی درباره یکی از جدید ترین دستاوردهای این پژوهشکده برای بیماران دیابتی پرداخت.

دکتر کیانبخت با بیان اینکه «گیاه گزنه از قدیم در ایران بعنوان کاهنده قند خون برای درمان دیابت استفاده شده است» اضافه کرد: حدود ۹۰ الی ۹۵ درصد، افراد مبتلا به دیابت، دیابت نوع دوم و بقیه دیابت نوع یک دارند. در دیابت نوع دوم، انسولین کافی توسط لوزالمعده ساخته نمی گردد و یا سلول های بدن پاسخ کافی به انسولین نمی دهند؛ یعنی انسولین به اندازه کافی بر روی آنها موثر نیست.

وی اضافه کرد: کار انسولین این است که سبب می شود گلوکز یا قند خون وارد سلول ها و در آنها مصرف شود. وقتی انسولین به مقدار کافی تولید نمی گردد و تأثیر کافی بر سلول ها نمی گذارد، گلوکز به اندازه کافی از خون وارد سلول ها نمی گردد و گلوکز خون بالا می رود. به این وضعیت، دیابت گفته می شود. بالا بودن گلوکز خون عوارض زیادی بوجود می آورد.

عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی افزود: گیاه گزنه از گذشته در مناطق مختلف ایران توسط بیماران دیابتی بعنوان کاهنده قند خون استفاده می شده است. بیماران دیابتی نوع دوم در چند سال اولیه مبتلا شدن به بیماری به داروهای صناعی خوراکی کاهنده قند خون پاسخ می دهند و این امر سبب می شود قند خون کاهش پیدا کند و به محدوده نرمال برسد، اما بعد از چند سال، این بیماران به داروهای مذکور پاسخ نمی دهند و در نتیجه نیازمند تزریق انسولین می شوند.

دکتر کیانبخت خاطرنشان کرد: تزریق انسولین هم مشکلات و عوارضی دارد. یکی از اشکالات انسولین، تزریقی بودن آن است و دیگری، عوارضی است که امکان دارد ایجاد نماید. بنابراین خیلی مهم است اگر داروی خوراکی وجود داشته باشد که بتواند جایگزین انسولین تزریقی شود و احتیاج به انسولین را مرتفع کند. ازاین رو عصاره گیاه گزنه که از برگ این گیاه تهیه شده بود، از طریق خوراکی به بیماران دیابتی نوع دوم که نیازمند تزریق انسولین بودند، به مدت سه ماه با دوز هر ۸ ساعت ۴۰۰ میلی گرم داده شد. البته، بیماران همزمان با گزنه، داروهای صناعی کاهنده قند خون هم مصرف می کردند.

وی درباره نتایج این مطالعه تصریح کرد: پس از سه ماه، قند خون این بیماران اندازه گیری شد و نتایج را با گروهی دیگر از این بیماران که نیازمند تزریق انسولین بودند، ولی دارونما دریافت کرده بودند، مقایسه کردیم. نتایج نشان داد که مصرف عصاره برگ گزنه به همراه سایر داروهای صناعی خوراکی کاهنده قند خون، گلوکز خون را به محدوده طبیعی می رساند و احتیاج به انسولین مرتفع می شود. این دارو (اورتی هرب) هم اکنون به شکل کپسول خوراکی تولید می شود.





دکتر کیانبخت در پاسخ به پرسشی درباره ماندگاری تأثیر این دارو بر افراد دارای دیابت نوع دوم اظهار داشت: البته امکان دارد بعد از چند سال و با پیشرفت بیماری، این بیماران که ابتدا به مصرف گزنه پاسخ مثبت می دادند، دیگر از منفعت گزنه بهره مند نشوند، ولی از آن جایی که تازه چند ماه است که این دارو در بازار عرضه شده است، هنوز معلوم نیست که آیا پس از گذشت چند سال و در آینده، این بیماران به تزریق انسولین نیاز پیدا می کنند یا نه.

عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی ضمن اشاره به دستاوردهای این پژوهشکده، درباره اثرات آن بر جامعه اظهار داشت: تاثیر مستقیم فعالیتهای جهادگرانه بر زندگی مردم در حوزه طرح های پژوهشی پژوهشکده گیاهان دارویی به خوبی قابل مشاهده می باشد. نمونه آن همین کپسول عصاره گزنه است که برای بیماران دیابتی ساخته شده است که سبب می شود یکی از اشکالات جدی آنها تا حدی برطرف شود. فعالیتهای جهاد دانشگاهی و همچون پژوهشکده گیاهان دارویی در موارد قابل توجهی بر رفع مشکلات جامعه اثرگذار بوده است و می تواند نقش مهمی در بی اثر کردن تحریم ها داشته باشد.

دکتر کیانبخت ضمن اشاره به همکاری دانشجویان با محققان پژوهشکده گیاهان دارویی بیان نمود: دانشجویان خیلی از دانشگاه های مختلف همکاری پژوهشی در چارچوب رساله با پژوهشکده گیاهان دارویی دارند و این همکاری سبب می شود روش ها را بیاموزند و به حل مشکلات جامعه کمک کنند.







منبع:

1401/05/14
13:53:18
5.0 از 5
523
تگهای خبر: بازار , دانشجویان , دانشگاه , محققان
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
GoMap گو کپ