Go Map نقشه
روایت افتتاح موزه كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه تهران؛

تجهیز یك موزه دانشگاهی با ۷۵۰ هزار تومان!

تجهیز یك موزه دانشگاهی با ۷۵۰ هزار تومان!

به گزارش نقشه كارشناس مرمت نسخه های خطی موزه كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه تهران با اشاره به اینكه هیچ یك از ۶ موزه دانشگاه تهران به صورت متمركز به تاریخ دانشگاه- بعنوان نماد علمی كشور- نپرداخته اند، اظهار داشت: وجود اشیای قدیمی و آنالوگ بلااستفاده در كتابخانه مركزی دانشگاه، من را به فكر گردآوری آنها در چارچوب یك موزه درباره تاریخ كتابخانه مركزی و مركز اسناد انداخت كه البته به من گفته شد این موزه نباید هیچ بار مالی برای دانشگاه داشته باشد.


عباس توكلی جلودار در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینكه حدود دو سال پس از استخدام در بخش مرمت نسخه های خطی كتابخانه مركزی دانشگاه تهران- در سال ۸۸ - پیشنهاد ایجاد موزه كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه را داده است، توضیح داد: در آن زمان پیشنهاد تأسیس موزه را دادم چون كه در بخش های مختلف دانشگاه، همچون بخش مرمت، اشیای قدیمی و آنالوگ بسیار زیادی وجود داشت.
وی افزود: همینطور در بخش نسخه های خطی (آرشیو اسناد) دانشگاه با عنایت به تخصص در رشته عكاسی، توانستم عكس ها و آلبوم هایی از زمان قاجار را شناسایی كرده و به این مورد فكر كردم كه می توان موزه ای از تاریخ كتابخانه مركزی دانشگاه را با گردآوری و تجمیع این موارد ایجاد كرد. این در شرایطی است كه هیچ یك از ۶ موزه دانشگاه تهران به اسناد و اشیای مربوط به تاریخ دانشگاه –از بدو تأسیس تاكنون- نپرداخته اند.


كارشناس مرمت نسخه های خطی در كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه تهران با اشاره به اینكه ایده او پس از ۶ الی ۷ سال تلاش سرانجام در شهریور ۹۷ با حمایت دكتر رسول جعفریان، رئیس كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه تهران به ثمر نشسته است، اظهار داشت: در آن زمان ایشان قانع شدند كه دانشگاه چنین پتانسیلی دارد؛ البته امكاناتی كه در اختیار من قرار گرفت، یك سالن خالی بود و به من گفته شد كه موزه نباید هیچ بار مالی برای دانشگاه داشته باشد.
توكلی خاطرنشان كرد: در نظر داشتم دیوارهای این سالن را به نحوی نقاشی كنم كه رنگ آنها زنده نباشد و بر روی نمایش اشیای موزه تأثیری نگذارد. بخشی از این كار را با هزینه شخصی انجام داده و كل یك سالن بزرگ را نقاشی كردم؛ همینطور بر روی لوازم موزه به تنهایی بازسازی های لازم را انجام دادم كه مجموع این كارها تنها ۷۵۰ هزار تومان هزینه مالی بر روی دوش دانشگاه گذاشت و اداره كتابخانه مركزی و مركز اسناد آنرا تأمین كرد. در واقع بار مالی ایجاد موزه كتابخانه مركزی و مركز اسناد دانشگاه، تنها هزینه رنگ و یك دستگاه گرامافون بود.


وی ادامه داد: در كتابخانه همینطور نگاتیوهای شیشه ای مربوط به حدود ۱۲۰ سال پیش موجود بود كه برای نمایش آنها به میز نور احتیاج داشتیم كه این میز نور را با استفاده از دستگاه های سوخته دیگری ساختم.
این كارشناس مرمت نسخه های خطی در پاسخ به اینكه آیا تاریخ دانشگاه تهران در چارچوب یك روایت در موزه كتابخانه مركزی و مركز اسناد به نمایش درآمده است، اظهار داشت: فقط یك نفر، رئیس كتابخانه مركزی دانشگاه از من حمایت كردند و ازاین رو روایتی كه مد نظر خودم بود را نتوانستم اجرایی كنم؛ اما محتوای ویترین های موزه بگونه ای هستند كه در عین داشتن یك روایت مستقل، بی ارتباط به همدیگر هم نیستند.
توكلی درباره اشیای موجود در این موزه، توضیح داد: بخشی از اشیا به كتابخانه اهدا شده بودند و به صورت كلی تقریباً ۹۹ درصد اشیایی كه در موزه نمایش داده ایم، مربوط به قبل از انقلاب است و بعد از انقلاب متأسفانه چیزی نداشتیم.
وی با اشاره به اینكه پس از انقلاب اسلامی تنها چند شی ء كوچك مانند لوح و... به كتابخانه اهدا شده است، افزود: مجموعه تصاویر نفیس از دوره قاجار- همچون عكس ها و اسناد خاندان معیرالممالك كه قبل از انقلاب به كتابخانه دانشگاه اهدا شده- به اضافه باكسی مربوط به گاندی، جزو اشیای اهدایی قبل از انقلاب به موزه هستند.
این فارغ التحصیل مرمت ابنیه تاریخی از مركز آموزش عالی میراث فرهنگی و گردشگری، اظهار نمود: بخش دیگر از لوازم موزه، اشیای قدیمی مورد استفاده در كتابخانه مثل دوربین آنالوگ یا دستگاه هایی هستند كه در گذشته برای پرینت میكروفیلم ها و میكروفیش ها استفاده می شد و بخش دیگر از اشیای موزه هم نسخ خطی (بخشی از آنها اصل و بخشی ماكت) هستند.


توكلی اظهار داشت: لوح های تقدیر و دفاتر یادبود كه زمان افتتاح مسجد دانشگاه از جانب محمدرضا پهلوی و پادشاهی از پاكستان امضا شده هم جزو اشیای موجود در كتابخانه بودند كه خوشبختانه آلبوم عكس مربوط به این رویداد را هم در كنار دفتر یادبود آن به نمایش گذاشتیم؛ همینطور ۵ الی ۶ دفتر یادبود دیگر مربوط به افتتاح ساختمان ها یا اهدای لوازم به كتابخانه از جانب رجال معروف، در موزه موجود است.
وی در پاسخ به اینكه چه برنامه هایی با هدف ترویج علم در این موزه برگزار می شود، اظهار داشت: شرایطی پیش آمد كه من از بخش موزه به بخش دیگری منتقل شدم و بنابراین موزه كتابخانه و مركز اسناد دانشگاه فعلاً گرفتار سكون است؛ اما حتما نمایشگاه های جنبی راجع به تصاویر قاجاری و نمایشگاه های فصلی برگزار خواهیم كرد.
این كارشناس مرمت نسخ خطی در انتها اظهار داشت: اعضای دانشگاه و دانشجویان می توانند در ایام دوشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ از موزه بازدید داشته باشند كه این محدودیت زمانی به دلیل حفظ نظم است، اما نهادها، مدارس و... می توانند در صورت هماهنگی قبلی هر زمان كه بخواهند از موزه بازدید داشته باشند.



1399/01/14
13:53:47
5.0 از 5
3950
تگهای خبر: آموزش , دانشجویان , دانشگاه , دستگاه
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
GoMap گو کپ