Go Map نقشه
در سال ۲۰۱۹؛

سهم مشاركت پژوهشگران كشور در سطح بین الملل افزایش یافت

سهم مشاركت پژوهشگران كشور در سطح بین الملل افزایش یافت

به گزارش نقشه طی بررسی های پایگاه استنادی علوم جهان اسلام سهم مشاركت پژوهشگران كشور در سطح بین المللی در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت و به ۲۸ درصد رسید.



به گزارش نقشه به نقل از روابط عمومی و همكاریهای علمی بین المللی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، دكتر محمدجواد دهقانی سرپرست ISC اظهار داشت: توسعه مشاركت های علمی در سطح بین المللی یكی از سیاست های اصلی جمهوری اسلامی ایران است كه نظام آموزش عالی كشور هم تاكید ویژه ای بر آن دارد. مشاركت های علمی یكی از سیاست های مورد تاكید در سند سیاست های كلان علم و فناوری ابلاغی توسط مقام معظم رهبری هم هست.
وی افزود: بررسی پایگاه استنادی كلاریویت آنالتیكس ( WOS) در فاصله سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ نشان داده است كه مقالات با مشاركت بین المللی كشور در ۲۰۱۹ به ۲۸درصد رسیده است. البته برای بدست آمدن آمار قطعی باید ماه های آینده صبر كرد چونكه كه اطلاعات سال ۲۰۱۹ هنوز تكمیل نشده است و تكمیل آن تا خرداد سال آینده به طول خواهد كشید.
دهقانی تصریح كرد: در سال ۲۰۱۳ مقالات با مشاركت بین المللی كشور ۲۱درصد از كل تولید علم كشور را در بر می گرفتند. این مقدار در خلال سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ حدودا همین مقدار بود. در سال ۲۰۱۷ این مقدار به۲۲ درصد رسید. در سال ۲۰۱۸ میزان مشاركت بین المللی كشور افزایش یافت و به ۲۵درصد رسید. با افزایش مجدد مشاركت های علمی برپایه پایگاه های استنادی بین المللی، این مقدار در سال ۲۰۱۹ به ۲۸درصد رسیده است.

سرپرست ISC اضافه كرد: باید در نظر داشت كه میزان تولید علم كشور مرتبا در حال افزایش می باشد و باوجود این واقعیت باید اظهار داشت كه مشاركت علمی كشور به صورت مرتب افزایش یافته است. در فاصله سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ تعداد مقالات با مشاركت بین المللی كشور ۷۳۷۹۹ مورد بوده است.
به گفته وی، این مقدار در سال ۲۰۱۳ به میزان ۷۴۳۱ بود كه در سال ۲۰۱۴ به ۸۲۲۷ رسید. در سال ۲۰۱۵ این مقدار باردیگر افزایش یافته و به ۸۸۰۶ مورد رسید. در خلال سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ این مقدار باردیگر افزایش یافته و به ۱۰۲۱۷ و ۱۲۰۴۹ مورد افزایش پیدا كرد. این افزایش در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ هم همچنان ادامه یافته كه به مقدار ۱۳۷۵۰ و ۱۳۳۱۹ مورد رسید. خاطر نشان می سازد كه اطلاعات سال ۲۰۱۹ هنوز تكمیل نشده و در حال افزایش می باشد.


سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار داشت: بند ششم از سیاست های ابلاغی علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری به دیپلماسی علمی یا مواردی كه به صورت كامل تحت تاثیر دیپلماسی علم و فناوری هستند می پردازد. استفاده از قدرت علم و فناوری به منظور توسعه و تعمیق روابط دیپلماتیك با سایر كشورها مهمترین تعریف دپیلماسی علم و فناوری است. دیپلماسی علم و فناوری به صورت عملیاتی در نخستین سطح به تعامل دو محقق در دو كشور مختلف حول محور انجام یك پژوهش، فناوری یا نوآوری اطلاق می شود كه هر یك می تواند به صورت یك فعالیت پژوهشی مشترك یا ثبت اختراع و یا یك محصول عرضه شود.
وی اضافه كرد: این تعامل می تواند بین چندین محقق از چند كشور یا چندین دانشگاه یا موسسه تحقیقاتی یا صنعتی صورت پذیرد. اعتماد علمی و اخلاقی مهمترین عنصری است كه در طول زمان بین محققان شكل گرفته و فضا را برای پژوهش های مشترك بعدی باز می كند. زمانی كه این تعاملات علمی در سطح گسترده ای بین محققان دو یا چندین كشور به شكل دراز مدت صورت پذیرد تاثیر آن قابل ملاحظه خواهد بود. این تعاملات در سطحی بالاتر از محقق، تعاملات بین مؤسسات و دانشگاه های دو یا چند كشور را در بر می گیرد كه به صورت شریك ثابت تحقیقاتی یكدیگر محسوب می شوند.
دهقانی در ادامه اظهار داشت: مشاركت علمی پژوهشگران با سایر كشورها در بعضی كشورهای اروپایی نظیر سوئیس، اتریش، سوئد و هلند بیشتر از ۶۰ درصد می باشد. به صورت كلی بیشتر از نیمی از ۵۰ كشور برتر تولید كننده علم دنیا، حداقل ۵۰ درصد تولید علم خویش را به صورت مشاركتی تولید می كنند. بنابراین، حدودا از هر دو پژوهشی كه در این كشورها انجام می شود یكی با مشاركت بین المللی است. همینطور ۷۶ درصد از این كشورها بیشتر از ۴۰ درصد تولید علم خویش را با مشاركت سایر كشورهای دنیا تولید می كنند.
سرپرست ISC اظهار داشت: بررسی های انجام شده نشان داده است كه در ۱۵ سال گذشته دیپلماسی علم و فناوری در همه دنیا همچون كشورهای خاورمیانه در حال رشد بوده است، اما در مقایسه با كشورهای اروپای غربی، كشورهای خاورمیانه نیازمند تلاش بیشتری برای ارتقای جایگاه دیپلماسی علمی دارند. هرچند سهم مشاركت علمی بین المللی درسایر كشورهای اسلامی نظیر تركیه، پاكستان و مالزی هم افزایش یافته است، اما سرعت و میزان این رشد در این كشورها با یكدیگر فرق می كند.
وی افزود: كشورهای مالزی و پاكستان در سال ۲۰۱۳ به ترتیب درصد۳۵ و ۴۰درصد مقالاتشان با مشاركت بین المللی بود كه این مقدار در سال ۲۰۱۹ به ۵۲درصد رسیده است یعنی بیشتر از نیمی از مقالات آنها با مشاركت بین المللی است. در سال ۲۰۱۳ تركیه ۱۷درصد مقالاتش با مشاركت بین المللی بوده است كه در سال ۲۰۱۹ این مقدار افزایش یافته و به ۲۴درصد رسیده است.
دهقانی اضافه كرد: با اینكه رشد و رتبه كمیت و كیفیت تولید علم جمهوری اسلامی ایران در خلال دهه اخیر افزایش یافته و كشور در سطح بین المللی جایگاه قابل قبولی كسب كرده است، استفاده از این پتانسیل بالا برای توسعه دیپلماسی در میان كشورهای منطقه و جهان احتیاج به تلاش فراوان و برنامه ریزی جدی دارد. این در حالی است در سند سیاست های كلان علم و فناوری بر گسترش همكاری و تعامل فعال، سازنده و الهام بخش در حوزه علم و فناوری با سایر كشورها و مراكز علمی و فنی معتبر منطقه ای و جهانی بخصوص جهان اسلام همراه با تحكیم استقلال كشور تاكید گردیده است.

1398/09/23
17:19:55
5.0 از 5
4696
تگهای خبر: اختراع , بین المللی , تحقیقات , دانشگاه
این مطلب Go Map را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط در نقشه
نظرات بینندگان نقشه در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
GoMap گو کپ